Kemik bozuklukları nasıl teşhis edilir?
Eksiksiz bir tıbbi öykü ve fizik muayene ile birlikte, kemik bozukluklarını teşhis etmek için yapılan diğer testler şunları içerir:
- Kan, idrar ve diğer vücut sıvıları üzerinde laboratuvar testleri
- Röntgen. Bir röntgen, kırıklar, enfeksiyonlar, artrit ve diğer değişiklikler gibi yaralanmaları gösterebilir.
- Bilgisayarlı tomografi taraması (CT veya CAT taraması da denir). Bu, vücudun ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için X-ışınları ve bir bilgisayar kullanan bir görüntüleme testidir. CT taraması kemiklerin, kasların, yağların ve organların ayrıntılarını gösterir. BT taramaları genel X-ışınlarından daha ayrıntılıdır.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI). MRI taraması, yumuşak doku, kemik iliği boşluğu ve kemik tümörlerinin ayrıntılı görüntülerini sağlar.
- Kemik densitometrisi. Kemik dansitometrisi genellikle osteoporozu bulmak için kullanılır. Test, omurga, kalça ve kollardaki kemik kütlesini ölçer. Bunlar, kemik kütlesi düşük olduğunda kırılma olasılığı en yüksek olan bölgelerdir.
- Radyonüklid kemik taraması. Kemik taraması, kemik tümörlerinin yerini belirlemek için kullanılır. Diğer kemiklere yayılımı bulmak için de kullanılır. Ayrıca kemiklerdeki stres kırıklarını veya küçük çatlakları teşhis etmek için kullanılır.
- Biyopsi. Doku örnekleri alınır ve mikroskop altında incelenir. Kanser veya diğer anormal hücrelerin olup olmadığını belirlemek için yapılır. Aşağıdakiler dahil olmak üzere iki tür biyopsi:
- İğne biyopsisi. Doku elde etmek için kemiğe bir iğne sokulur.
- Açık biyopsi. Bir doku örneğinin kesilmesine veya kazınmasına izin vermek için ciltte bir kesi yapılan cerrahi bir prosedür.