Kemik aşılama sırasında ve sonrasında ne olur?
Kemik greftleme ameliyatınızın detayları, ameliyatınızın nedenine göre büyük ölçüde değişecektir. Özel ameliyatınızın ayrıntılarını sağlık uzmanınıza sorun. Bir ortopedi cerrahı, prosedürünüzü bir sağlık uzmanları ekibinin yardımıyla gerçekleştirecektir.
Örnek olarak şunları bekleyebilirsiniz:
- İşlem sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmeyeceğinizden emin olmak için anestezi alacaksınız.
- Ameliyat sırasında birisi kalp atış hızınız ve kan basıncınız gibi hayati belirtilerinizi dikkatle izleyecektir.
- Etkilenen bölgeyi temizledikten sonra, cerrahınız kemik grefti alacak olan kemiği çevreleyen deri ve kas boyunca bir kesi yapacaktır.
- Bazı durumlarda, cerrahınız kemik greftinizi almak için farklı bir kesim de yapacaktır. Bu kalça kemiğinizden, bacak kemiğinizden veya kaburgalarınızdan olabilir. Cerrahınız özel aletler kullanarak kemiğin küçük bir kısmını çıkaracaktır.
- Cerrahınız, birlikte büyümesi gereken 2 kemik parçası arasına kemik greftini yerleştirecektir. Bazı durumlarda sağlık uzmanınız kemik greftini özel vidalarla sabitleyebilir.
- Cerrahınız gerekli diğer onarımları yapacaktır.
- Tedavi edilen kemiğinizin etrafındaki deri ve kas katmanları cerrahi olarak ve gerekirse kemiğinizin alındığı yerin etrafında kapatılacaktır.
Kemik aşılamadan sonra ne olur?
Ameliyatınızdan sonra neler bekleyebileceğiniz konusunda sağlık uzmanınızla konuşun. İşleminizden sonra biraz ağrınız olabilir, ancak ağrı kesici ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Normal bir diyete oldukça hızlı bir şekilde devam edebilmelisiniz. Ameliyatınızın başarılı olduğundan emin olmak için röntgen gibi bazı görüntülemeler alabilirsiniz. Yaralanmanızın boyutuna ve diğer tıbbi durumlarınıza bağlı olarak aynı gün evinize gidebilirsiniz.
Sağlık uzmanınız, kemik grefti alınan bölgeyi nasıl hareket ettirebileceğiniz konusunda size ayrıntılı talimatlar verecektir. Bu genellikle bölgeyi bir süre hareketsiz tutmayı içerir. Bu bir atel veya destek gerektirebilir. Ayrıca muhtemelen bölgeye ağırlık vermekten kaçınmanız gerekecek. Kaslarınıza güç ve esneklik kazandırmak için fizik tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Ameliyattan sonra bir süre kanın pıhtılaşmasını (“kan sulandırıcı”) önlemek için ilaç almanız gerekebilir. Sağlık uzmanınız ağrı için bazı reçetesiz ilaçları almanızı istemeyebilir, çünkü bunlardan bazıları kemik iyileşmesini engelleyebilir. Sağlık uzmanınız, kemiğiniz iyileşirken kalsiyum ve D vitamini açısından yüksek bir diyet yemenizi tavsiye edebilir. Sigara içiyorsanız, sağlık uzmanınız ayrıca kemik iyileşmesini engelleyebileceğinden sigarayı bırakmanızı önerebilir.
Kesiğinizden bir miktar sıvı akıyor olabilir. Bu normal. Ancak, akıntı şiddetliyse sağlık uzmanınıza hemen bildirin. Ayrıca, yaranızda artan kızarıklık veya şişlik varsa veya şiddetli ağrı, his kaybı veya yüksek ateş veya titreme varsa sağlık uzmanınıza bildirin.
Tüm takip randevularınızı sakladığınızdan emin olun. Ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra dikişlerinizi veya zımbalarınızı aldırmanız gerekebilir. Doktorunuz, kemiğinizin ne kadar iyi iyileştiğini görmek için bir dizi röntgen çekmek isteyebilir. Tam iyileşme için en iyi şansı elde etmek için tüm sağlık uzmanınızın talimatlarını dikkatlice izleyin.